Je eerste moestuin

Tegenwoordig is het niet meer zo ongewoon om snel even de winkel op de hoek binnen te springen en een bontje wortelen, een bloemkool of een bakje frambozen te kopen. Voedsel is er in de huidige tijden en in onze contreien in overvloed.

De laatste jaren is het moestuinieren aan een grote opmars bezig. Zowel bij de oudere tuiniers als bij de jongeren wint het aan populariteit. Veel jonge mensen zetten de stap om op hun eigen stukje grond aan landbouw te doen. Want dat is het tenslotte. Landbouw, maar dan in het klein (bij sommige).

Als je wil beginnen met je eerste moestuin kan het soms moeilijk zijn om de eerste stap te zetten. Laat het een geruststelling zijn dat een moestuin geen raketwetenschap is, maar dat we over sommige dingen toch even nadenken.
Met de tips op deze pagina zit je al in de juiste richting voor je eerste moestuin.

Start niet te groot

De uitspraak “overmoed komt voor de val” is hier zeker van toepassing. Het is eenvoudiger om op een kleine oppervlakte of zelf in potten te starten en zo ervaring op te doen om alles goed onder controle te kunnen houden.
Ik weet, en ik begrijp, dat de drang om groot te gaan aanwezig, zeker in het begin. Maar, denk er aan dat alles onderhouden moet worden. Laat het niet zo ver komen dat je moestuin een bron van ergernis zou worden.

Het juiste gereedschap

Veel starters hebben de neiging om direct allerhande gereedschap aan te kopen om hun droomtuin aan te leggen. Wees gerust, ikzelf ook. Toch blijkt achteraf dat je met relatief weinig van start kan gaan. Wat je zeker nodig hebt om te kunnen starten met je eerste moestuin is een hark, een spade, een schoffel, handschep en een snoeischaar. Een overzicht kan je hier vinden.

Basis tuingereedschap: Bezem, schoffel, riek, spade en kruiwagen.

Start niet met “speciaal”

Mijn advies is om niet direct te beginnen met groenten die extra aandacht vragen zoals bijvoorbeeld bloemkolen, komkommers of ananas.
Wat ik wel zou aanraden zijn pompoen, uien, aardappel, … Die zijn relatief eenvoudige te kweken en geven ook snel resultaat. Met snel bedoel ik hier niet in tijd, maar wel in zien dat er iets groeit. Het zijn tevens groenten die je gerust even uit het oog mag verliezen, zij het niet te lang natuurlijk.

Bloemkool met blad en waterdruppels
Bloemkool is niet de makkelijkste plant voor je eerste moestuin.

Pak onkruid direct aan

Beter 3 keer per week een half uur schoffelen, dan om de twee weken een halve dag. Daarvoor zijn er verschillende redenen. Onkruid wieden is niet leuk, het groeit sneller dan jij kan schoffelen en als het in zaad komt ben je helemaal de pineut.

Ik heb zelf gemerkt dat het in het eerste jaar zoeken is naar hoeveel tijd een moestuin nu precies van je vraagt. Paden en dergelijke kan je natuurlijk mulchen met bijvoorbeeld boomschors om het makkelijker onkruidvrij te houden.

Groentebed met aardappelen en op de achtergrond prei

Plan vooruit

Denk goed na of je in volle grond, in bakken of zelfs in potten wil tuinieren. De bakken en potten hebben als voordeel dat ze eenvoudiger onkruidvrij zijn te houden, anderzijds heb je naar mijn mening in volle grond meer vrijheid om te telen en een grotere opbrengst.
Een degelijk teeltplan is belangrijk en hou zeker rekening met wisselteelt.
Even rekening houden met welke planten je naast elkaar plaatst kan je veel onheil besparen. Door te combineren zorg je dat ziektes minder kans krijgen.

Wanneer start je met je eerste moestuin?

Kort en bondig. Je kan op elk moment starten met je moestuin! Toegegeven, als je start in de lente zal je sneller resultaat hebben dan in de winter. Er is in elk seizoen wel iets te doen in de moestuin. Je gaat niet spitten als het vriest. Maar, je kan wel je plannen opmaken, je composthoop bouwen of bladverliezende kruiden planten.

Download mijn gratis eBook “mijn eerste moestuin”