De Moestuin

 • De moestuin, voor als het moeilijk wordt (in crisistijd)
  Hier staan ​​we dan, aan het begin van een “nieuwe wereld” na corona, waar we moeten leren om zelfredzamer te zijn en gezamenlijk en lokaal samen te werken.Het zal moeilijk worden, maar je kent het gezegde “Als het moeilijk wordt, gaan de moeilijksten aan de slag!”
 • Vis als bemester?!
  De volgende keer dat je op het punt staat om bedorven vis of visresten weg te gooien, stop dan even en denk er nog eens goed over na. Vis is een zeer goede natuurlijke meststof voor stikstof en sporenelementen. Het werkt zelfs zo goed dat veel Indiaanse tuinders onder elke plant in hun moestuin een vis begraven.  VISRESTEN GEBRUIKEN
 • 5 Zelfvoorzieningstip: Kweek meer dan je nodig hebt
  Ik krijg vaak de vraag: “Wat ga je doen met al die producten?” Soms informeren mensen, omdat hun eerste gedachte bij het zien van een overvloed aan voedsel van eigen bodem verspilling is. In dit artikel enkele tips en ideeën van wat te doen met overproductie. Succes – Telkens wanneer we een geweldige oogst krijgen, zie
 • Wat als je zonder compost zit?
  Er is niets beters voor de tuin dan je eigen zelfgemaakte rijke compost gemaakt van keukenresten, gemaaid gras en ander organisch tuinafval.
 • 4 gratis meststoffen voor de (moes-)tuin
  Meststoffen die we kopen in de winkel zijn duur. Er zijn tal van alternatieven die zich rondom ons bevinden en waar er een eindeloze, gratis, productie van is.Voor onderstaande vijf meststoffen hoef je zelfs je huis niet uit.
 • Einde van de moestuin (op locatie) en een nieuw plan
  Al enkele jaren had ik een moestuin op een 3-tal kilometer van huis. Een volktuin die ik huurde van de stad.Vorige week heb ik beslist om de huur van het tuintje stop te zetten. Waarom?
 • Bijna iedereen heeft een hakselaar
  Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar bijna iedereen heeft een hakselaar in huis. En dat is de grasmachine.Ik heb het nu over een hakselaar om kleinere takken en materialen mee te hakselen, geen halve bomen.
 • Kan je te veel compost gebruiken?
  Compost is een goeie bron van voedingsstoffen en het bouwt de bodemstructuur op. Beide zijn goed voor de planten. Maar te veel compost kan dan weer een probleem zijn. Dit geldt voor compost die 100% op plantenresten is gebaseerd, maar nog meer voor compost op basis van mest. Onbewerkte normale grond bevat ongeveer 5% Organisch materiaal. Meer dan
 • 8 punten vóór je een moestuin in bakken start
  Een moestuin in bakken is geen raketwetenschap! Het enige wat je nodig hebt, zijn vier simpele dingen: bakken, grond / groeimedium, planten en water (oké, misschien af ​​en toe wat meststoffen), dus laten we er “vijf” van maken. Dat is het! 
 • Kunstmest vs compost
  Compost of kunstmest? Wat is het verschil? Welke moet je gebruiken in de tuin? Of moet je beide gebruiken? Iedereen die geïnteresseerd is in het kweken van eigen groenten of planten, wil een gezonde tuinomgeving creëren. Om planten zo goed mogelijk te laten groeien, kiezen veel tuiniers om compost en kunstmest te gebruiken.  Compost is een volledig natuurlijk organisch materiaal
 • Hoe maak ik goede compost?
  Compost varieert enorm, en zelfgemaakte compost is het meest “voedingsrijk, dankzij seizoensveranderende materialen die we er in verwerken. Zelf compost maken is een goeie manier om de cirkel rond te krijgen in de moestuin. Je verandert je tuinafval, zonder veel moeite, in iets waardevols.
 • Aspirine voor tomatenplant
  Vorig jaar had ik wat problemen met enkele tomatenplanten. Ik las over een methode waar mijn opa me nog over vertelde indertijd, en dat is het gebruik van aspirine om tomatenplagen in toom te houden.
 • DIY: simpele kweekkast
  Je kent ze wel, de kweekkastjes die je elk jaar in de tuinzaak of doe-het-zelver kan vinden. Heb je nu geen zin, tijd of geld om zo’n kweekkastje aan te kopen, dan is dit een mooi alternatief.
 • Zaailint, hoe werkt het?
  Work smarter, not harder is één van mijn favoriete uitspraken. Ook in de moestuin. Voor wortelen gebruik ik zaailinten. Dat zorgt dat ik niet hoef uit te dunnen en geen verlies heb van zaden.
 • Zaadbank in de diepvries
  Het is volgens mij een goed idee om zaden op voorraad te hebben. Niet vanuit het standpunt van te beginnen kweken als het misgaat, want dan ben je al te laat, maar we zien zaden gaandeweg duurder worden en merkten dat er weinig voorraad was op het moment van de start van de lockdown. Zie
 • binnen zaaien, je vragen beantwoordt
  Regelmatig krijg ik in de mailbox vragen over binnenshuis zaaien en opkweken van groenten. Deze vragen gaan van welk type lamp tot hoe je moet afharden.Ik heb hier de meest voorkomende vragen gebundeld
 • onkruid per soort
  Onkruid wieden, allemaal goed en wel. Maar welke soorten onkruid bestaan er? Er bestaan verschillende soorten en ze hebben zo elk hun manier van groeien.
 • Onkruid bestrijden in de tuin
  Onkruidbestrijding in (moes-)tuin kan een tijdrovend klusje zijn. Het is niet de eerste tuinier die ik zie stoppen omdat hij of zij het onkruid niet meer meester kan. Begin daarom je tuin vroeg genoeg en met regelmaat te wieden. 
 • Wat is biologisch tuinieren?
  Biologische tuinbouw is een systeem van groenteteelt dat de biologische diversiteit bevordert en verbetert. Het is gebaseerd op een minimaal gebruik van externe factoren met de bedoeling om de ecologische harmonie herstellen, behouden en zelfs te versterken.
 • Werkt niet spitten echt?
  Vorig jaar deden we een interview met Charles Dowding over zijn ‘No dig garden’. Daarin leerden we van Charles dat spitten in de moestuin helemaal nooit nodig is.
 • Het ganse jaar bloemen
  Het begint tijd te worden om na te denken over welke bloemen we volgend jaar in de tuin willen zien. Bloembollen voor het volgende jaar gaan vanaf september tot december in de grond. Denk er wel aan om ze voor de eerste vrieskou te planten. Op die manier zullen de planten in het voorjaar “wakker
 • Juist oogsten, enkele tips
  Groenten van eigen bodem smaken over het algemeen frisser dan die uit de supermarkten. Als je thuis kweekt, heb je ook de volledige controle over het groeien. Voor degenen onder ons die voor het eerst hun eigen groenten gaan oogsten, volgen hier een paar algemene tips om de oogst in goeie banen te leiden.
 • 6 tips om goedkoper te moestuinieren
  Tuinieren kan, als je niet oplet, duur zijn. Hier zijn mijn groentetuintips om de kosten laag te houden. Sommigen vragen wat meer werk dan als je ze gewoon koopt, maar ze kunnen ook meer voldoening geven. Plan voordat je koopt  Neem de tijd om de indeling van de tuin te plannen . Het is een belangrijke stap om geld te
 • Slakkenkorrels, liever niet
  Sinds het voorjaar van 2020 mogen in Groot-Brittannië slakkenkorrels geen metaldehyde meer bevatten. Metaldehyde is namelijk giftig voor dieren in het wild, het speelt een rol bij het verminderen van de egelpopulatie, amfibieën en wilde vogels.
 • Slappe zaailingen, een oplossing
  Lange, slappe zaailingen Er zijn verschillende oorzaken waarom zaailingen slap kunnen worden en daardoor het risico hebben om om te vallen. Onvoldoende lichtAls de zaailingen onvoldoende licht krijgen gaan ze er naar op zoek. Daardoor gaan ze zich ‘strekken’, maar omdat ze te weinig kracht hebben vallen ze om. Onvoldoende vochtPlanten worden zwak op het
 • Tagetes in de moestuin
  Een bloemetje met prachtige kleuren en geur om je moestuin op te fleuren.
 • DIY: Lichtbak voor opkweek
  Een simpele lichtbak om groenteplanten op te kweken.
 • In gesprek met Myrna Creemers
  4 jaar geleden plantte Myrna uit het Nederlandse Brunssum haar eerste kruidenplantje in de moestuin. Al snel bleek het moestuinieren een ware passie te zijn. Ondertussen startte Myrna ook met haar eigen website, Mijn moestuin, Mijn passie, om haar verhalen te delen met de wereld. Wij legden Myrna onze vragen voor.
 • 5 tips voor een succesvolle moestuin
  Moestuinieren hoeft niet moeilijk of lastig te zijn, met deze 5 tips heb je gegarandeerd succes!
 • Moestuin in je (woon)kamer
  Elke kamer of zelfs uw woonkamer kan worden omgezet in een overdekte moestuin. Niet enkel dat, binnen kweken houdt je planten ook gezonder omdat ze vrij zijn van ongedierte en sowieso organisch worden geteeld, plus planten die in een gecontroleerde omgeving als deze worden gekweekt, groeien meestal sneller en produceren beter.
 • 4 redenen waarom een serre handig is
  Geen moestuin zonder serre! Toch? Niet? Ow, je hebt geen plaats of ziet het nut er niet van in om er eentje te plaatsen? Onderstaand vier redenen om je van mening te doen veranderen …
 • Kweken in de winter? Dat kan!
  Het moestuin seizoen 2019 loopt stilaan op z’n einde. Bij vele moestuiniers komt de tuin tot stilstand om bij de eerste zonnestralen volgend jar terug uit de startblokken te schieten. Toch is het zeker geen probleem om in de winter verder te kweken.
 • Waarom je komkommers niet te lang moet laten hangen
  De meeste komkommers die in de supermarkt worden verkocht, zijn klein tot middelgroot, hoewel ze veel groter kunnen worden, dus waarom worden komkommers niet groter verkocht? Komt het omdat de smaak van de komkommer afneemt naarmate het fruit groter wordt?
 • Het ontstaan van landbouw
  We schrijven 9700 jaar voor Christus, niet letterlijk natuurlijk, want van enig schrift was er nog geen sprake. In het midden-oosten vinden we een regio die strekt van Israël, over Libanon naar Irak waar er sprake is van de prille vorm van landbouw.
 • 10 moestuinfouten die zelfs gevorderden nog maken
  Het kweken van je eigen groenten en kruiden is een leuke en lonende manier om je gezin te voorzien van verse groenten. Maar helaas gaan er soms dingen mis. Hier is een lijst met veelvoorkomende fouten die je beter kan vermijden om uw moestuin in topvorm te houden.
 • Voordeel van verhoogde bedden
  Verhoogde bedden zijn al eeuwen in gebruik. Vaste bedden, enkele centimeters boven het grondniveau opgeheven en zo gearrangeerd dat ze net breed genoeg zijn om met één hand over te steken, zijn een ideale manier om groenten en klein fruit te laten groeien.
 • 16 tips bij het kweken in potten
  1.  Als algemene regel geldt dat planten met dunnere bladeren meer water nodig hebben en dat planten met dikkere bladeren minder water nodig hebben …
 • 6 tips voor de startende moestuinier
  Voor wie met een moestuin wil beginnen kan het soms moeilijk zijn om de eerste stap te zetten. Laat het een geruststelling zijn dat een moestuin geen raketwetenschap is, maar dat we over sommige dingen toch een nadenken. Onderstaand zie je 6 tips voor de startende moestuinier.
 • 5 tips om je eigen asperges te kweken
  Je koopt ze duur in de winkel, maar met wat geduld en deze 5 tips kan je eenvoudig zelf je asperges kweken.
 • In gesprek met: Floor Korte
  Deze week gaan we in de winterreeks in gesprek met Floor. Met haar gave om in gewone mensentaal, of zoals ze het zelf noemt haar “Jip en Janneketaal”, schreef Floor Korte het boek ‘De moestuin’ die in februari 2018 verscheen. Als vervolg vinden we nu ‘Een jaar in de moestuin – werkboek’ in de winkelrekken
 • In gesprek met: Charles Dowding
  In deze winterreeks gaan we elke vrijdag in gesprek met iemand die uit ervaring kan spreken. We starten deze winterreeks met Charles Dowding. We vonden Charles Dowding net buiten het Britse stadje Bruton. We kunnen hem omschrijven als een pionier van de moderne moestuin. Met zijn “No-dig-garden” gaat hij er prat op dat hij geen
 • Tips tegen de eerste vrieskou in de moestuin
  Stilaan komt de winter er aan. De komende dagen verwachten we de eerste nachtvorst. Ideaal moment dus om even stil te staan bij de bescherming van onze planten.
 • 3 positieve mentale en fysieke redenen om te tuinieren
  Tuinieren kan leiden tot zowel functionele als esthetische resultaten. Het is een geweldige hobby met een relatief lage drempel om mee te starten. Of je nu in een grote tuin of op een klein stukje land werkt, je kunt iets moois maken van een moestuin en de resultaten ervan oogsten.
 • De bodem winterklaar + TIPS voor betere bodem
  Het einde van het seizoen nadert met rasse schreden. We hebben een mooi moestuin seizoen achter de rug, maar we denken al vooruit naar volgend jaar. Daarom kan je hier enkele vragen vinden die regelmatig langskomen.
 • De moestuin bekalken
  Het moestuin seizoen zit er, op enkele wintergroeiers na, bijna op. De grond heeft afgezien van het kweken en er is nood aan een goeie verzorging van de grond.
 • Appelcider maken
  Is het bier, noch wijn? Dan moet het appelcider zijn. Het is de tijd van het jaar. De appelen zijn rijp, de oogst is rijkelijk. Zo rijkelijk dat we niet alle appels kunnen verwerken om van te eten. Dan is een natuurlijke cider maken een ideale en smakelijke oplossing.
 • Kruiden & bloemen in de keuken
  Zoveel kruiden, zoveel passende gerechten. Bijna elke moestuin heeft een verzameling aan keukenkruiden of eetbare bloemen staan. Maar waar kunnen we de kruiden en bloemen nu het beste bij combineren?
 • Pumpkin power (en andere gekken in de moestuin)
  Het moestuin-seizoen is in volle gang en dat zullen we geweten hebben. Een kort overzicht van de stand van zaken voor seizoen 2018.
 • DIY: Mierengif
  Mieren zijn mooie, nuttige diertjes. Maar laat ons eerlijk zijn, als ze met z’n duizenden in je huis rondlopen zijn ze minder leuk.
 • Extra regenwater (UPDATE)
  Vorig jaar vertelde ik al over extra regenwateropslag om de moestuin te kunnen bewateren. Naast onze regenwaterput waren er 3 rolcontainers geplaatst om aan de waterbehoefte voor de tuin te kunnen voldoen.
 • Mulching
  Mulchen van de bodem zorgt voor een rijke, levendige bodem. Door het mulchen beschermen we de grond tegen slagregen, uitdrogende wind, de felle zonnestralen en het daardoor uitdrogen van de grond.
 • Mini fruitboompjes (update)
  In januari schreef ik al over de mini fruitboompjes die we hebben geplaatst omdat een grote boomgaard thuis niet aan de orde is. Het is zover! De eerste bloesems komen aan de boompjes. In het vorige artikel zei ik dat de boompjes in de winter binnen moeten staan als het gaat vriezen. Bij wijze van
 • Bijenweetjes
  Dat ze broodnodig zijn in de (moest)tuin en dat hun populatie er niet op vooruit gaat wisten we al. Bij deze enkele leuke “wist-je-datjes” over bijen: Een winterbij 9 maanden oud kan worden; Een zomerbij het moet stellen met een leeftijd van 6 weken; De koningin een leven heeft van 5 jaar (maar wel sneller
 • Bokashi, evenwicht in de bodem
  Bokashi is een verwerkingsmethode om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem. Het woord bokashi komt uit de japanse taal en kunnen we vertalen als “goed gefermenteerd organisch materiaal.” Het wordt er traditioneel gebruikt om het evenwicht in de bodem te verbeteren en planten te voorzien van bio-actieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica en groeihormonen, vitamines
 • De grond van de zaak (moestuinbodem)
  Het grootste deel van de moestuin bevindt zich in de grond. Daarom is het belangrijk dat we de bodemstructuur gaan stimuleren om er leven in te brengen. De planten zitten met hun wortels in de grond en zoeken er hun vocht en voedsel om te kunnen groeien. De bodembewoners spelen dus een cruciale rol in
 • Tomaten (z)onder afdak
  Regelmatig zie ik allerhande constructies om tomaten op te kweken in eigen tuin.De regel van tomaten kweken is dat onze rode vrienden onder een afdak moeten staan beschermd tegen de regen. Door ervaring kan ik hier eigenlijk niet volledig mee akkoord gaan.
 • Goeie buren in de moestuin
  Zelf ben ik geen superfan van teeltplannen en andere diep doordachte kweekmethoden. Toch is het belangrijk om niet zomaar groenten naast elkaar te planten zonder even stil te staan bij de gevolgen.
 • Voedselweetjes uit de middeleeuwen
  Omdat het altijd leuk en handig is om tijdens een stil moment op een feestje een wist-je-dat’je uit je hoed te toveren heb ik hier een leuke opsomming van weetjes uit de middeleeuwen:
 • Mini fruitboompjes
  Veel mensen willen hun eigen fruit kweken. Veelal is er één groot probleem: plaatsgebrek. Sinds vorig jaar hebben wij laagstam fruitboompjes.
 • Het plan voor komend jaar
  Gisteren viel in Vlaanderen de eerste sneeuw van het winterseizoen uit de lucht. Dat is het teken dat de moestuin nu officieel voor enkele weken in winterslaap is.
 • Wegwijs in mest
  Daar sta je dan, in de afdeling meststoffen van de winkel en je ziet door de bomen het bos niet meer.De nummers die je kan terugvinden op de verpakking hebben weldegelijk een reden.
 • Aardappelen, wie kent ze niet?
  Moestuinkoning Wim Lybaert leerde heel Vlaanderen op televisie aardappelen kweken in zakken. Het lijkt een vreemde gedachte, maar de eerlijk gebied om te zeggen dat dit een zéér efficiënte manier is van aardappelen kweken. Geen geklooi met op-aarden van de aardappelen, want aardappelen nemen bij normaal kweek relatief veel plaats in.
 • F1 of heirloom?
  Wij zijn hier voorzien van zowaar een complete zadenbank. Je kan het niet gek genoeg bedenken of er is wel een zaadje van op voorraad. Kiezen we nu voor F1 of voor klassieke zaden?
 • 5 vergeten groenten
  Het is grappig om te zien dat bepaalde groenten ‘vergeten’ zijn. Meestal krijgen ze een iniminie plaatsje in de supermarkt. Hieronder geef ik je een lijst van groenten die je niet zo vaak meer in de moestuin tegenkomt.
 • Groenten in de middeleeuwen
  De term ‘groenten’ werd in de middeleeuwen eigenlijk nooit gebruikt.Men sprak in die tijd van ‘kruiden’. Alles die ook maar iets of wat uit de grond kwam werden kruiden genoemd. Voedingswaren die uit de grond kwamen werden aanzien als enkel goed voor de arme bevolking. Alleen uien, knoflook en prei werden ook door de edelen
 • 5 simpele groenten om te kweken.
  In moestuinboeken of websites kom je de gekste groenten tegen om te kweken. Omdat ik het graag simpel goed doe geef ik hier een overzicht van de 5 simpelste groenten om te kweken in je eigen moestuin.
 • Mini-moestuin op je aanrecht. (kiemgroenten)
  Je kent het wel, het is winter, de groenten zijn duur, je hebt geen tijd (of geen zin) om naar de winkel te lopen of je wil wel eens wat anders en liefst iets wat boordevol voedingsstoffen zit.
 • Populariteit van de moestuin … verklaart
  Tegenwoordig is het niet meer zo ongewoon om snel even de winkel op de hoek binnen te springen en een bontje wortelen, een bloemkool of een bakje frambozen te kopen. Voedsel is er in de huidige tijden en in onze contreien in overvloed. De laatste jaren is het moestuinieren aan een grote opmars bezig. Zowel
 • Tuingereedschap
  Met welk gereedschap moeten we aan de slag in de moestuin? Zowel de startende moestuinier als de meer ervaren kwekers hebben nood aan een basis van tuinmateriaal.
 • Winterklare tuin
  De winter breekt aan en dat is de tijd om de (groenten)tuin winterklaar te maken. Veel materialen hebben we nu niet meer nodig in de tuin en kunnen we opbergen in de tuinberging.
 • Extra regenwater
  Vandaag hier een voorziening voor regenwater regenwater geplaatst. Na de droogte van vorige (zomer)maanden kwam onze regenput helemaal leeg te staan.
 • Bewatering (moes)tuin
  Wist je dat er mensen zijn die met 3 liter water op een seizoen een tomatenplant laten groeien? Zoals iedereen wel weet zijn er 3 grote pijlers in de moestuin: Water, grond, voeding.
 • Kruiden drogen
  Kruiden hebben de neiging om als een halve gek door de tuin te groeien. Vaak hebben wij een teveel aan kruiden op het moment dat we ze niet onmiddellijk nodig hebben.
 • Trop is teveel en teveel is …
  Geen paniek! Alles is onder controle. Tot nu toe toch nog, want zoals je eerder kon lezen hebben wij een perceel van de stad kunnen bemachtigen om onze moestuin uit te breiden. Onverwacht kregen wij het grootste perceel van het park aangeboden. Iets meer dan 80 vierkante meter.
 • Ruimte
  Zelfvoorzienend zijn betekent ruimte nodig hebben om je ding te kunnen doen. Als je alles eens samentelt heb je al snel enkele vierkante meter aan ruimte nodig om (volledig) zelfvoorzienend te zijn. Ook al is het niet ons doel om volledig zelfvoorzienend te worden, toch stuit ik hier tegen dit probleem. We hebben in het
 • Kleine tuin?
  Laat je niet misleiden, ook in een kleine tuin is een mooie moestuin mogelijk. Hier maken we de combinatie van beide werelden. Een deel van de groenten staan in de volle grond terwijl de andere vertoeven in potten.