Moestuinvragen

Regelmatig krijg ik vragen binnen. De meest gestelde vragen verzamel ik hier om te delen met iedereen. Heb je zelf een vraag? Stel ze hier!

Starter

Hoe start ik een moestuin?

Tips om te starten kan je hier vinden.

Hoe groot moet een moestuin zijn?

Een moestuin kan zo klein of zo groot zijn als je wilt! Als je ruimte (of tijd!) beperkt is, begin dan met het kweken in een kleine moestuin. Je zult versteld staan ​​hoeveel elke plant kan produceren. Als je over meer ruimte beschikt is een eerste perceel ongeveer 1,8 m x 2,4 m ideaal. 

Wat heb ik nodig om te starten?

Met enkele basis gereedschappen kan je van start.

Schop – een ronde schop voor tuinieren is de meest veelzijdige.

Schoffel – een standaard schoffel met een mes van 10 tot 15 cm is het beste voor het losmaken van grond en wieden van onkruid.

Tuinslang of gieter – kies een versterkte slang met stevige koppelingen en zorg ervoor dat deze lang genoeg is om gans de tuin te bereiken. Een gieter heeft best een ronde kop met veel kleine gaatjes, voor een zachte waterstraal die de planten niet beschadigt.

Snoeischaar – begin met een basis handsnoeischaar. Deze is de meest veelzijdige.

Tuinhandschoenen – kies een paar hoogwaardige tuinhandschoenen met voldoende bescherming tegen nattigheid.

Wanneer kan ik binnen beginnen zaaien?

Met de juiste zorg en timing kun je gezonde groenteplanten binnenshuis kweken. Begin rond 15 februari met koolgewassen zoals broccoli, kool, bloemkool, koolrabi, paksoi en sla; tomaten, paprika’s en aubergines op 15 maart en komkommers, pompoen en meloenen op 15 april. Gebruik voor een zaaimix om de kans op infectie te verkleinen. Denk aan de juiste omstandigheden om slappe zaailingen te vermijden.

Kan ik kweken in de herfst en winter?

Verschillende groenten kunnen in de nazomer worden geplant voor de herfstoogst. Snijbiet, winterradijs, boerenkool, koolrabi en rapen kunnen tot eind augustus worden geplant. 

Broccoli, kool, bloemkool en Chinese kool kunnen tussen half juli en 1 augustus worden uitgezet voor de herfstoogst. Eind juli is een goed moment om peterselie in een pot buiten te starten om in de winter binnen verder te kweken.

Wat is het verschil tussen organisch en biologisch tuinieren?

Niets, De verwarring komt omdat het de Engelse term voor biologisch namelijk organic is. Daardoor denken veel mensen dat het twee verschillende dingen zijn.

Planten kweken of kopen?

Deze vraag komt regelmatig voorbij. Ik vind het zaaien en opkweken van de kleine plantjes een deel van de moestuin. Pas op, soms ga ik ook voor snel of zekerheid en koop ik planten. Of er een verschil is in opbrengst kan je hier volgen.

Spitten of niet?

De vraag van 1 miljoen, spitten of niet? Ik zal eerlijk antwoorden en zeggen dat ik het niet weet.

Uit eerste proeven blijkt dat ik van een niet gespit perceel iets meer opbrengst heb en minder onkruid. Maar, om correct te zijn moet de test enkele jaren na elkaar lopen.

Onderhoud

Hoeveel water en mest is er nodig?

De meeste kruiden en groenten houden van een constante toevoer van vocht, maar staan ​​niet graag in het water. Geef water als de bovenste centimeter aarde in de tuin droog is. Voor een moestuin in volle grond betekent dit dat je de planten een of twee keer per week water geeft. 

Het bemesten van groenten en kruiden is belangrijk om tijdens de oogst het beste rendement te halen. Biologische tuinders vinden dat het toevoegen van hoogwaardige compost bij het planten alles is wat hun groenten nodig hebben. De meeste tuinders zullen echter kiezen een verpakte universele meststof. Pas op dat u niet te veel bemest, dat zal je opbrengst verminderen!

Is mulch echt nodig?

Mulchen is een van de voordeligste dingen die je kan doen voor de groente- en kruidentuin. Mulch helpt niet alleen om onkruid onder controle te houden en vocht vast te houden, maar voegt ook organische voedingsstoffen toe aan de bodem. 

Hoe kan ik onkruid in bedwang houden?

Onkruid is onaangenaam in elke tuin. Onkruid is het meest tijdrovende, ongeacht de grootte van de tuin. 

De truc is om ze voor te blijven en zo vaak als mogelijk te wieden als je water geeft. Trek eenvoudig opkomend onkruid eruit met de hand of een kleine tuinschop. Wees uiterst voorzichtig met herbiciden, alles wat onkruid kan doden, kan ook je planten doden. Gebruik ze beter niet!

Kan ik dierlijk mest gebruiken?

Mest van koeien, paarden, schapen of geitenmest mag, mits goed gecomposteerd gebruikt worden in de moestuin. Onverteerde mest zal zaden bevatten. Als het dier in een wei vol onkruid heeft staan grazen, kunnen die zaden in je moestuin terechtkomen.

Compost

Kan ik koffiegruis op mijn compost gooien?

Koffiedik is een goeie toevoeging voor compost, die afhankelijk is van een mix van “groene” (stikstof) en “bruine” (koolstof) ingrediënten. Ondanks de bruine kleur is koffiedik “groen” en dus een goeie bron van stikstof.

Hoe lang duurt het om compost te maken?

Composteren in de moestuin duurt ongeveer 6 maanden tot één jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden en de samenstelling van de composthoop. Als de compostering wordt gedaan in de juiste omstandigheden (balans, warmte, vochtigheid, ventilatie …), kan de rijpingstijd worden ingekort.

Hoe weet ik of compost klaar is?

Goed gerijpte compost ziet eruit als zwarte aarde en bevat geen grote stukken resten meer. Het ruikt naar humus (bosgrond), het is los en licht.

Je kan het beste de rijpe compost enkele dagen laten drogen in de wind op bijvoorbeeld een worteldoek. Daarna zeven om grove stukken te verwijderen.

Plantspecifieke vragen

Wanneer kan ik mijn tomatenplanten buiten zetten?

Wacht tot het risico op vorst voorbij is. In België en Nederland is de regel om pas buiten te kweken na de laatste ijsheiligen (15 mei).

Ongeveer een week voordat je de zaailingen verplant, begin je ze af te harden door ze geleidelijk aan buitenomstandigheden te laten wennen. Zet de potten een paar uur per dag buiten op een beschutte plek (gedeeltelijk in de schaduw, uit de wind) en breng ze ’s nachts binnen. Stel ze geleidelijk bloot aan steeds meer zon en wind. 

Ik hoorde dat ik een deel van de stengel moet begraven bij het planten van tomaten, Is dat juist?

Ja. Het is een goed idee om de plant tot aan het tweede blad in te graven. Wanneer de tomaten zo geplant worden, zal de steel wortels vormen. Dat resulteert in een gezondere, stevigere plant.

Moet ik sla volledig oogsten?

Nee, er bestaat zoiets als pluksla. Met pluksla oogst je enkel de buitenste bladeren en laat je het hart van de plant staan. De sla zal verder groeien.

Mijn planten krijgen gele blaadjes, waarom?

Gele bladeren kunnen wijzen op een plaag of ziekte. Maar, in de meeste gevallen staan ze te vochtig. Als de planten teveel water krijgen of met hun wortels in het water blijven staan (bv: pot) gaan de bladeren vergelen door te weinig zuurstofopname.