Regenwater voor de moestuin

Het opvangen van regenwater is een uitstekende manier om je waterrekening te verminderen. Een eenvoudig opvangsysteem vangt regenwater voor de moestuin op van het dak en voert het naar een waterput of watervat voor opslag.

De laatste jaren merken we allemaal de droogte in de zomer. Na de droogte van 2018 kwam onze regenput helemaal leeg te staan. Op dat moment konden we niet anders dan ze bijvullen met kraanwater.

Planten begieten in de moestuin met een handgieter

Op het moestuincomplex merken we hetzelfde probleem. Hier moest vorig jaar de brandweer komen om de opslagvaten te vullen. Het is kan natuurlijk niet de bedoeling om jaarlijks een tuinslang in de waterput te moeten leggen om die bij te vullen. Niet alleen is het geen leuke karwei, bovendien is het ook financieel geen goeie zet. Ik reken op €5 per kubiek (1000L) water.

Hoe bewateren?

Een grote misvatting over regenwater voor de moestuin is dat dit in grote getale dient gebruikt te worden. Niets is minder waar!
Het is van belang om het bewateren correct uit te voeren. Niet te weinig en al zeker niet te veel!   Ikzelf bewater de moestuin 1x per dag gedurende 5 minuten. Ik merk dat de planten hier goed op reageren.

waterdruppel op een jonge groenteplant in de moestuin.

Waar bewateren?

Bij sommige planten bewater ik van bovenaf omdat het nu eenmaal niet anders kan. Wortelen, pastinaak of rode bietjes bewateren van aan de onderzijde is namelijk geen simpele klus. Bij het andere overgrote deel van de planten merk ik dat ze er weinig tot geen last van ondervinden om van bovenaf water te krijgen.  

Vruchtdragende planten, zoals tomaten, komkommer en paprika krijgen beter water aan de voet van de plant. De reden is dat deze planten gevoeliger zijn voor schimmels en ziektes wanneer de bladeren nat worden en niet snel genoeg kunnen opdrogen.  

Hoeveel bewateren?

Als hobbytuinder is het niet evident om elke dag, wegens tijdsgebrek, te bewateren met de hand. Daarom heb ik gekozen om een deel van de moestuin automatisch te bewateren. Door middel van een beregeningscomputer krijgt de moestuin water op het juiste moment.
Gedurende 5 minuten geeft het systeem water. Ik begon ooit met 10 minuten. Maar daardoor staken twee problemen de kop op: Ten eerste ontstond er rotting van de wortels en ten tweede merkte ik overmatig regenwaterverbruik wat gewoon terug de grond in sijpelde zonder extra rendement in de moestuin. Tegenwoordig krijgen de planten dus 5 minuten water door sprinklers en zwenksproeiers. Mer wel op dat met een zwenksproeier ook de paden water krijgen en het onkruid hierop zal reageren.

Wat doet water?

De meeste groenten bestaan voor 70-95% uit water. Om goed te kunnen groeien, moeten ze voedingsstoffen uit de grond
halen en die voedingsstoffen vervolgens door de plant verplaatsen. Dat doet de plant
met een voedingsrijke oplossing gemaakt van water (sap).
Onvoldoende water betekent dat de planten de voedingsstoffen missen die ze nodig hebben.
Gemiddeld rekenen we zo’n 25mm water per week in de moestuin. De ene plant vraagt natuurlijk meer dan de andere. Pompoenen en courgette zijn bijvoorbeeld grote drinkers in de moestuin.

(Tekening) Het proces in de plant waarbij water en koolzuurgas worden omgezet in suikers en zuurstof in het blad. Het proces kan alleen plaats vinden bij voldoende warmte = energie en licht (zon).

Kwaliteit van het regenwater

Regenwater voor de moestuin kan van zeer hoge kwaliteit zijn voor menselijke consumptie. Het is relatief zuiver en bevat geen chloor of andere chemicaliën, wat vaak wordt gebruikt om leidingwater te zuiveren.
Het probleem begint wanneer we regenwater opgevangen van daken en het voor lange tijd willen opslaan. Je kan regenwater veilig maken om te drinken door een goed filtersysteem te installeren, het water te koken of te destilleren.
LET OP! Drink niet zomaar ongefilterd en ongekookt regenwater.

Kunststof ibc vaten om regenwater van het dak op te vangen.
IBC vaten voor de opslag van regenwater

Water in België

België heeft een gematigd
zeeklimaat. Dat komt neer op
milde winters en koele zomers. Met ongeveer 1600 zonuren per jaar krijgen we aan de kustregio het meeste zonuren van het land. Hoewel België de reputatie van regenland heeft valt hier gemiddeld slechts 7% van de tijd regen. De gemiddelde
neerslaghoeveelheid is 852mm per vierkante meter, per jaar.
(bron: KMI)